ARILD TRYGGESTAD

Hvem er du?
Jeg er Arild, 42 år, vokst opp på Leirsund som ligger like ved Lillestrøm. Gikk ut av filmskolen med kull 3, etter flere år i Oslo flyttet jeg tilbake til Lillehammer for noen år siden. Her driver jeg produksjonsselskapet Filmbin sammen med produsentene,Trine og Nicholas og regissør Christian.

Hvorfor ble du filmklipper?
Det var vel egentlig litt tilfeldig, ung, litt skolelei og filminteressert begynte jeg på Danvik folkehøyskole. Etter dette fikk jeg praksis som klippeassistent på filmen «Desperate Bekjentskaper». Det var først i denne praksisperioden jeg skjønte hva klipp egentlig handlet om, at det var noe mer enn å bare sette bildene sammen. Så når jeg så hvilken rolle klipping hadde for filmfortellingen, så fortsatte jeg med det.

Hvilke arbeider er du mest stolt av og hvorfor?
Akkurat nå er jeg veldig stolt av «Los Bando» som kommer på kino 16. februar. Det har jo mye å gjøre med at jeg ikke bare har klippet den men også har skrevet manus. Jeg begynte å skrive på «Los Bando» i 2014, så at flere år med skriving og utvikling endelig ble en spillefilm er fantastisk.

Må nevne kortfilmene «Bawke» og «Kjøttsår». «Bawke» mye fordi jeg klippet den ikke så lenge etter at jeg gikk ut av filmskolen og resultat og prosess var veldig bra. «Kjøttsår» fordi det ble en fin film som kom til Cannes.

Hva er dine styrker som klipper?
Mener selv en av styrkene mine som klipper er dramaturgien. Det å finne løsningene på hvordan historien skal struktureres, hvordan scenene skal bygges opp.
Så er jeg ganske fornøyd med måten jeg løser scener som skal være emosjonelt sterke på. Det er scener jeg jobber mye med og grubler mye på hvordan man kan bygge opp scenen og sette den sammen så den treffer.

Hva er det mest utfordrende i klippeprosessen?
Klippeprosessen er jo en opp og ned prosess. Så når man er inne i «This is shit – I am shit»-fasen er jo utfordrende.
Det jeg ofte synes er det mest problematiske er å holde fokus på historiefortellingen i enkelte scener, sekvenser der materialet er så massivt. Da inneholder materialet ofte flere muligheter enn jeg klarer å ha oversikt over selv. Jeg må ofte stoppe meg selv i ta første og beste løsning her, tvinge meg selv til å være tålmodig.

Hva er det morsomste i klippeprosessen?
Når samarbeid med regi fungerer optimalt og vi sammen klarer å lage noe spesielt. Der vi, med våre ideer og innspill, klarer f.eks. å løfte en scene til noe som i utgangspunktet ikke lå der.

Hva er din favorittfilm og hvorfor?
Jeg prøvde å lage en topp 100 liste for ikke så lenge siden. Favorittfilm er jo alltid en kamp mellom de gode filmene, de man har et nostalgisk forhold til og filmer som kanskje er mer kule enn de er bra. Så for å ta en i hver kategori: Days of Heaven – Terrence Malick, Indiana Jones: Raiders of The Lost Ark – Steven Spielberg og Blow Out – Brian DePalma. Oppdaget DePalma på videregående og så det meste han hadde laget da, Blow Out er en utrolig kul thriller. Kan jo bare nevne Repo Man av Alex Cox også, som er en kult-film favoritt. Beklager at det ble mer enn en.

Fremtidsmål?
Håper jeg kan fortsette å jobbe med flere spennende spillefilmer både som klipper og manusforfatter.

Hva jobber du med nå?
Akkurat nå holder jeg ikke på noe klipperelatert. Siden Filmbin kommer med «Los Bando» på kino i februar jobber jeg med lansering av den, samtidig som jeg skriver på et nytt spillefilmmanus som heter «Sjarlatanen» og jobber med prosjekter Filmbin skal utvikle videre.