KRISTIAN TVEIT

Hvem er du?
Jeg er Kristian, 27 år gammel, født og oppvokst i Asker. Jeg gikk ut av klippelinjen på filmskolen i fjor. Når jeg ikke klipper er jeg veldig glad i å både se på og spille fotball, også spiller jeg litt gitar når jeg har tid.

Hvorfor ble du filmklipper?
Jeg tror jeg var rundt 11-12 år da jeg oppdaget windows movie maker på datamaskinen vi hadde hjemme, og da ble jeg ganske umiddelbart frelst. Jeg satt flere timer i strekk hver dag og klippet om diverse filmer jeg fant. Jeg husker at jeg blant annet laget en anti-røykereklame av filmen «The Italian Job». Jeg ble utrolig fascinert av hvordan man kunne endre betydningen totalt ved å stokke om på klipp og replikker.Etter dette fortsatte jeg å lage filmer med venner, men jeg trodde ikke at det gikk an å ha dette som jobb, for det var det alt for gøy til. Men flere år senere, forstod jeg at det faktisk gikk an å leve av å lage film, og ikke nok med det, jeg kunne gjøre bare det jeg syntes var aller morsomst, nemlig å klippe.Nå, flere år senere, er klipping fortsatt det aller morsomste jeg vet, og jeg er veldig glad for at jeg får jobbe med akkurat dette.

Hvilke arbeider er du mest stolt av og hvorfor?
Nå er jeg fremdeles en relativt fersk klipper, så jeg har ikke alt for mange prosjekter der jeg står som hovedklipper. Men en film jeg er veldig stolt av er eksamensfilmen min fra filmskolen, Finite. Dette var en veldig vanskelig film å klippe. Filmen er helt uten dialog, og vi følger kun én karkater gjennom hele filmen. Vi følte hele tiden at vi hadde en veldig fin historie å fortelle ett eller annet sted inne i materialet, men vi slet veldig med å finne riktig måte å formidle den. Men så, etter mange lange og tunge dager, fikk vi endelig filmen til å sitte.Det er noe veldig tilfredsstillende ved å klare å ro i land et prosjekt som til tider har føltes uoverkommelig.

Hva er dine styrker som klipper?
Jeg tror jeg er veldig god på å raskt skaffe meg oversikt over materialet og å se intensjonene fra regi i materialet. Dette gjør at jeg ganske raskt klarer å få opp en fungerende grovklipp. Jeg mener også at jeg er god på å samarbeide, og samspillet med regi gir meg veldig mye. Jeg synes det er viktig å la regi få teste alle idéene sine i klippen, selv om jeg ikke alltid har tro på forslagene selv. For gjennom de diskusjonene som da oppstår kan det komme en helt ny idé som ingen av oss hadde tenkt på.
Hva er det mest utfordrende i klippeprosessen?
Når man går gjennom en kreativ prosess kommer man alltid til et punkt der man fullstendig mister troen på det man driver med. For meg kommer dette punktet oftest etter at jeg er ferdig med grovklippen, og skal begynne å kna videre på filmen. Da begynner jeg også å bli redd for at jeg ikke duger som klipper, og jeg tenker at alle andre kunne gjort denne jobben bedre enn meg. Jeg kommer meg alltid opp igjen, og jeg får sakte men sikkert tilbake troen på både prosjektet og meg selv, men selv om jeg jeg vet at dette skjer på hvert eneste prosjekt, er det like utfordrende hver gang.

Hva er det morsomste i klippeprosessen?
Det morsomste er når man ser at filmen begynner å ta form. Plutselig fungerer scenen man har slitt med i lang tid, og man ser at det faktisk blir en sammenhengende historie som engasjerer. Det er veldig gøy når man går gjennom denne prosessen sammen med regissøren, og vi ser at alle diskusjonene vi har hatt underveis gir resultater.Det er også veldig deilig når man kommer inn i klippebobla der man glemmer alt annet, og det eneste som står i hodet er historien man jobber med. Plutselig har det gått 8 timer uten at man merker det.

Hva er din favorittfilm og hvorfor?
Hm… Det er veldig vanskelig å bare velge én, og det endrer seg hele tiden tiden hvilke filmer som er favorittene. Men en av filmene jeg husker som en veldig god kinoopplevelse er filmen «Boyhood». Ettersom at jeg har vokst opp på omtrent samme tid som hovedkarakteren i filmen var det nesten litt som å gjenoppleve min egen oppvekst i de timene jeg satt i kinosalen. Selv om filmen egentlig ikke har et drivende plott, satt jeg helt oppslukt gjennom hele filmen.Fremtidsmål?Jeg håper jeg får jobbe på mange spennende prosjekter med flinke regissører. Også har jeg veldig lyst til å klippe spillefilm, så jeg håper jeg får sjansen til det etterhvert.

Hva jobber du med nå?
Akkurat nå klipper jeg noen piloter for flere forskjellige nye prosjekter.