LARS CHRISTIAN NYGAARDSTRAND

Hvem er du?
Jeg er Lars Christian, 30 år, født og oppvokst på Toten, gikk ut av filmskolen med kull 7 i 2012. Bor i Oslo, gift med Anna og i september skal vi bli foreldre for første gang.

Hvorfor ble du filmklipper?
Jeg har alltid vært glad i å fortelle historier, først hadde jeg en drøm om å bli skuespiller, men etter hvert fant jeg ut at jeg trivdes enda bedre bak kamera. Jeg prøvde meg noen år som både fotograf og regissør, men endte til slutt opp med at det var klipp som var mitt kall. Som klipper har man muligheten til å fortelle så mange forskjellige historier med noen få tastetrykk og mange ville nok blitt overrasket over hvor mye makt en filmklipper faktisk har.

Hvilke arbeider er du mest stolt av og hvorfor?
I 2015 var jeg med på å utvikle og klippe en serie for NRK som heter Venn i Døden. En liten serie som ikke veldig mange så på TV, men som gjorde sterkt inntrykk på oss som jobbet med den og som jeg vet har vært til hjelp for flere seere der ute. Til syvende og sist er ikke seertall så viktig når det du har gjort har betydd noe og utgjort en forskjell for noen få.

Hva er dine styrker som klipper?
Jeg ser på meg selv som en problemløser, jeg sier aldri nei til en utfordring og jeg prøver å alltid ha en positiv innstilling. Jeg er heller ikke redd for å si min mening, og invitere til diskusjon, noe jeg mener er veldig viktig i samarbeid med andre.

Hva er det mest utfordrende i klippeprosessen?
De siste årene har jeg jobbet mye med dokumentarserier, noe jeg trives veldig godt med, men det kan føles veldig tungt hver gang man starter på en ny episode, med nytt materiale og må begynne å bygge en historie på en tom tidslinje. På samme måte kan det være like vanskelig å låse klippen til slutt.

Hva er det morsomste i klippeprosessen?
Det er mange som liker å kalle klipping for ”den usynlige kunsten”, og hvis du ikke legger merke til klippen, er det en godt klippet film. Jeg, på min side, setter veldig pris på de øyeblikkene hvor du virkelig kjenner et klipp på kroppen, når man velger å gå fra ett bilde til et annet og det er med på å ta deg med videre i historien eller gir deg et spark i magen gjennom en vending du ikke så komme. Det morsomste jeg vet, er når man får til de klippene og det virkelig sitter.

Hva er din favorittfilm og hvorfor?
Ved siden av film har tegneserier alltid vært min store lidenskap, en kunstart hvor man også forteller historier ved å ”klippe” fra ett bilde til et annet. Tegneserier på film ble i mange år sett ned på, men i 2005 klarte regissør Christopher Nolan å blåse nytt liv i superhelt-sjangeren med Batman Begins og noen år senere kom oppfølgeren The Dark Knight, som tok sjangeren videre til et helt nytt nivå, som ingen har klart å forbigå siden.

Fremtidsmål?
Jeg trives veldig godt med det jeg gjør nå, og håper jeg kan fortsette med det fremover. Jeg håper jeg kan få jobbe med mange utfordrende dokumentarfilmer, men jeg har også lyst på muligheten til å jobbe mer med drama og gjerne spillefilm. Jeg sitter også på en del idéer til egne prosjekter som jeg håper får se dagens lys en gang.

Hva jobber du med nå? 
I sommer la jeg siste hånd på verket på en dokumentarfilm som heter ”Looking for Adam” som jeg gleder meg veldig til å vise frem, og nå har jeg akkurat startet hos Novemberfilm, med sesong 2 av dokumentarserien Insider FEM.