MARTA SÆVERUD

Hvem er du?
Jeg er Marta, uten H og med skarre-r. Kommer fra en liten bygd i Rogaland, men pleier å holde det ryddig og sier som regel Stavanger. Gikk ut av filmskolen i 2010.

Hvorfor ble du filmklipper?
Jeg ble filmklipper fordi jeg på rett tidspunkt i livet mitt hadde folk rundt meg som så potensialet mitt og viste meg hva jeg kunne gjøre for å jobbe med det jeg elsket. Har alltid elsket film, og brukte store deler av tenårene med familiens videokamera og deretter time på time i kjelleren foran pc’en med det middelmådige materialet.
Det føltes virkelig ikke innenfor rekkevidde å jobbe med film da, men jeg fulgte likevel filminteressen min i de studievalgene jeg gjorde som til slutt sendte meg i retning Lillehammer.

Hvilke arbeider er du mest stolt av og hvorfor?
Vanskelig spørsmål. Er jo en del prosjekter jeg er stolt av. Både det å komme til andre enden av et utfordrende prosjekt, oppleve gode samarbeider med regi, men også hvis noen sier at det du har klippet har påvirket og betydd noe for dem. Kan jo trekke frem dokumentaren «Nordfor sola» som har fått sitt eget liv i årene etter den var ferdig.
Det var ikke så lenge etter filmskolen jeg klippet denne, og sammen med en gjeng med fine folk så eksperimenterte og lekte vi oss til et resultat som ble både sjarmerende og vakkert og med et budskap om å ta bedre vare på jorda vår. Jeg koser meg med tanken på at ungdommer på skoler mange steder har sett denne dokumentaren gjennom «den kulturelle skolesekken», og at den fortsatt finner veien til festivaler rundtomkring.

Hva er dine styrker som klipper?
Jeg er en god samarbeidspartner. Jeg er liker å dele ideer og diskutere og kna materialet for å finne den beste løsningen. Jeg vil nok også beskrive meg som en musikalsk klipper. Musikalitet i klippen betyr mye for meg både i det jeg klipper selv og det jeg liker av andres arbeid.

Hva er det mest utfordrende i klippeprosessen?
Midten. Definitivt vanskeligst. Det er da man skjønner at man fortsatt ikke kan noen ting, har alt å lære, og så er det før man har klart å skimte løsningene på problemene i klippen. Denne midterste delen av prosessen kan variere veldig i lengde.

Hva er det morsomste i klippeprosessen?
Når man ser løsningene, når ting man har strevd med lenge løser seg og vi kan kose oss med å bare få det til å leve og se fett ut.

Hva er din favorittfilm og hvorfor?
Dette er spørsmålet jeg får av alle fremmede når jeg sier til dem at jeg er filmklipper, og jeg vet aldri hva jeg skal svare. Jeg har ingen favoritt. Jeg elsker så mange filmer i så mange forskjellige sjangere og fra så forskjellige tiår at det føles feil å trekke frem bare en, eller bare fem, eller bare ti.
Jeg har sikkert en ny favorittfilm hvert år. Tv-serie også. Det er fantastisk hvor mye TV-serier har vokst i kvalitet og mangfold de siste 15-20 årene.
Så min lengste besettelse av en spesifikk film er nok fortsatt fra jeg var 7 til 12 og elsket min utslitte VHS av «skjønnheten og udyret».

Fremtidsmål?
Utfordre kreativiteten min.
Fortsette å la meg inspirere av andre flinke folk i bransjen og forhåpentligvis klippe mer drama.

Hva jobber du med nå?
Jeg klipper serie om gruvearbeiderne på Svalbard hos Novemberfilm.