MIRJA MELBERG

Hvem er du?
Oj, första frågan och redan knepigt. Vem ÄR jag. Tja. Jag är en 43-årig tvåbarnsmamma. Jag är kjæreste med Egil. Jag har bott i Oslo till och från sedan jag var 16 år men (tvi)håller på mina stockholmska rötter…Jag är över medel intresserad av musik, mat, teater och film. Och väldigt engagerad i dem jag är glad i.

Hvorfor ble du filmklipper?
Det var en lång väg till klipparyrket för min del. Jag trodde en stund att jag skulle bli skådespelare men utvecklade scenskräck… Jag studerade filmvetenskap i Stockholm och blev mer och mer fascinerad av klippning. Hängde en del över axeln på Wibecke (Rønseth) som jag känner helt från gymnasiet och det var till slut hon som övertalade mig till att söka filmskolen och prova ut klipparyrket.

Hvilke arbeider er du mest stolt av og hvorfor?
När jag har lyckats komma ut på ”den andra sidan” av ett stort och oöversiktligt material känns som ett litet mirakel – varje gång! Så jag är stolt över mer eller mindre alla jobb jag har klarat att ro iland. Men för att plocka ut något har jag lust att dra fram Zombie Lars som jag klippte med Finn Krogvig. Ett riktigt hjärteprojekt som faktiskt var svårare att klippa än man skulle tro. Det var något med manusets svarta humor som inte så lätt lät sig översättas till bilderna, något med barnens spel som skulle fram och ut, all VFX runt en värld som Bekkebakken. Men jag tycker det blev så bra till slut, och extra kul att mina barn faktiskt är i målgruppen och jag kunde få vara lite hjältinna hemma…

Det är omöjligt att inte vara stolt över mina två arbeten som Mette Bølstad har skrivit och Per Olav Sørensen regissert ; ”Halvbroren” och nu sist ”Nobel”. Det var kul, lärorikt och kreativt att jobba i team, och med ett så rikt material som hade så många möjligheter. ”Nobel” är jag också stolt över för att den handlade om något jag själv i större grad än vanligt var tvungen att ta ställning till – och dessutom är jag stolt över att det är en serie som har fått ett så rikt liv långt över landgränserna.  

Hva er dine styrker som klipper?
Jag är en skådespelar junkie och jag tror jag är bra på att få ut det bästa av dem. I materialet jag klipper nu ligger det en förälskelseshistoria och jag blev kanske för första gången uppmärksam på min egen förälskelse – som metod. Jag förälskar mig i karaktärerna och genom att jag diggar dem så stenhårt och vill förstå dem finner jag lättare ut hur jag ska klippa. Dessutom försöker jag hålla mig så öppen som möjligt inför varje nytt material, och det tror jag har blivit en slags styrka.

Hva er det mest utfordrende i klippeprosessen
Det mest utmanande är allt man måste förhålla sig till innan man kommer till ”the good stuff”. All tråkig teknik, badbollar och uppdateringar, Allt som man måste igenom innan materialet börjar leva, alla långa grovklippar man måste sätta ihop som en duktig sekreterare.  I senare tid har jag klippt stora serier med en alltmer växande skara serieskapare, regissörer, producenter och medklippare. Det KAN vara superutmanande att få iland ett arbete som har så många involverade.

Hva er det morsomste i klippeprosessen?
Det är när materialet har varit igenom alla mindre roliga processer och börjar leva. Det är lika magiskt varje gång och värt alltihop.

Hva er din favorittfilm og hvorfor?
Av alla svåra frågor tycker jag denna är svårast. Vad ska jag välja? Det är så många fantastiska filmer, vad ska jag välja som Den Bästa? Scorsese eller Ford, Cassavetes eller Bergman? Härom veckan lånade jag en film av en kollega ”La grande bellezza” av Paolo Sorrentino. Den var väldigt fascinerande och påminde mig om en annan film jag nästan glömt; ”Amarcord” av Fellini. Den såg jag om och om igen på en skruttig VHS kassett for en hel del år sedan. Jag tyckte den var så magisk. Kanske den är Den Bäste?

När det gäller mer nutida ting får jag lust att nämna en tv-serie: ”Six feet under” Den var otroligt bra och jag sörjer nästan fortfarande att den är över.

Fremtidsmål?
Tja, jag vet inte, bli en bättre klippare? Jobba på en stor nordisk eller internationell serie med ett stort tema, typ nästa ”Six feet under?” Det skulle också vara kul att klippa film igen.

Hva jobber du med nå?
Jag jobbar med NRK / Motlys produktionen ”Heimebane” där jag klipper tre av tio avsnitt. 
Ett riktigt fint projekt!